Ceaiuri din plante medicinale!!

Plantele medicinale au constituit o preocupare importanta a omului pe parcursul dezvoltarii civilizatiei. In cautarea celor necesare traiului, omul a observat ca anumite plante alinau durerea, favorizau  cicatrizarea ranilor, iar altele vindecau boli. Ceaiul obtinut prin extractia apoasa se prepara pentru o singura zi. Se bea neindulcint sau indulcit cu mierea de albine.


Albastrita comuna
Mai este numita si clopotel, corobatica, floare vinata, floarea paiului, iarba frigurilor etc. Planta originara din Sicilia, Tesalia. In flora spontana a Republici Moldova se intilneste pe intreg teritoriu, mai rar in zona de sud. Infloreste incepind cu luna mai pina in luna septembrie.


Ceai : O lingurita amestec uscat si maruntit se opareste cu un pahar de apa clocotita, se tine acoperit pina se raceste la temperatura camerei, apoi se filtreaza, Se bea cite o lingurita de 3-4 ori pe zi. Se aplica  in cazurile de inflamatie a vezicii urinare, litiazei renale su urinare. 

Infuzie :  La 10g flori uscate se maruntite se toarna 100ml apa clocotita, Se lasa acoperita 15-20 min. Se strecoara si se raceste. Se utilizeaza pentru tratarea dispensiilor, indigestiilor , cistitelor, afectiunilor renale.

Busuioc
Mai este numit si basic, bisioc, boboio, malacina etc. Busuiocul este o planta aromatica si medicinala cultivata in toate zonele Europei, in sudul Frantei, Spania, Germania, Elvetia. Este originar din  Persia sau India. In Republica Moldova este cultivat in gradini, insa in ultimii ani se extinde si ca cultura industriala. Infloreste din luna iulie pina in septembrie.


Ceai : Pentru preparearea a 2 cani de ceai se foloseste o lingurita de planta pentru care se toarna apa clocotita. Se lasa 5-10 min sa se infuzeze apoi se bea lent. Se recomanda in tratarea bolilor tubului digestiv, eliminarea gazelor.

Infuzie : 1 lingurita busuioc maruntit la 200 ml apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze 10 minute, se strecoara si se beau 2 ceaiuri caldute pe zi cu inghitituri rare, dupa mesele principale, obligatoriu un ceai seara, inainte de culcare. Are efecte in cazul disfunctiilor stomacale, gastrite, insomnii, iritabilitate, nervozitate, migrene, angina pectorala , diaree. Combate greata si senzatia de voma.


Cimbru de camp
Mai este numit si cimbrisor grecesc, cimbru-de-gradina, iarba-de-lamaioara, lamaita etc.
Originara din zona mediteraneeana, creste spontan in Spania, Portugalia, Maroc, Siberia la altitudini mari. Se utilizeaza din Antichitate ca planta medicinala, mai tirziu si ca planta condimentara. Infloreste in perioada mai-iunie, iar in cazul recoltarii  de doua ori in acelasi an infloreste din nou in perioada septembrie-octombrie.


Observatii!! Folosit in mod abuziv si supradozat, ceaiul provoaca tulburari gastrointestinale si are efect excitant al sistemului nervos, reactii alergice, stari depresive.

Ceai : 3 lingurite planta maruntita la o ceasca de apa clocotita, se lasa sa se infuzeze acoperita 10-15 min, apoi se bea 2-3 ori pe zi. Se recomanda in afectiunile reumatice.

Infuzie : Pentru tenurile grase, se prepara o infuzie din 20g planta la 500ml apa, cu care se fac comprese timp de 15-20minute.
1 lingurita pulbere planta si 200ml apa se pune la fiert  pentru a da in clocot. Se lasa acoperita pentru 10-15min. Se beau 2 cani pe zi. Se recomanda in tratarea bronsitei si tusei convulsive.



Coacaz negru
Numit si agris negru, pomusoara neagra, smordina etc. Este raspindita in padurile din zona montana a multor tari din Europa, America Centrala si de Sud. In Republica Moldova se cultiva ca planta alimentara ci medicinala. Frunzele contic taninuri, rutozid, vitaminele C si PP .


Ceai din funze : 10-15g frunze uscate la 1/2 l apa clocotita, se lasa  sa se  infuzeze 10-15minute. Se beau cite 150ml de 3ori in zi in tratamentul reumatismului.

Infuzie din fructe : 3lingurite fructe proaspete la un pahar cu apa. Se beau cite o jumatate de pahar de 1-3 ori pe zi. Este o sursa valoroasa de vitamine. 


Levantica
Mai este numita si aspic, levand, livant, spichinel etc. Specie originala din partea apuseana a bazinului mediteraneean. Se cultiva in seprafete mari in Bulgaria, Romania, Ungaria,Brazilia.  Infloreste in perioada iunile-iulie.


Ceai : se pregateste un ceai dintr-o parte de flori de soc si doua parti de levantica.1 lingurita din acest amestec se opareste cu 1 cana cu apa, dupa care se filtreaza.Se beau 2-3 cani pe zi. Se recomanda ca aromatizant si corectiv.

Infuzie : Se prepara dintr-o lingurita flori si o cana cu apa .Se beau 2-3 cani pe zi , dintre care una , ca sedativ cu 30 minute inainte de somn .


Maghiran
Numit si iedera, maderan, maderan-turcesc, maierana etc. Originara din Peninsula Arabica si Nordul Africii. In sudul Europei creste spontan.Planta aromatica infloreste in perioada iulie-august.


Ceai : 1-3 lingurite herba maruntita la 200 ml apa, se lasa la macerat dupa care se da in fiert . Se beau 2-3ceaiuri pe zi. Este un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii.

Infuzie : 1 lingurita produs maruntit la 1 cana cu apa fierbinte. Se beau 2-3 cani  de infuzie indulcita zilnic. Se recomanda pentru tratarea colicilor gastrointestinale.


Menta
Mai este numita si izma-buna, diana, ferent, giazma, minta-de-leac, minta-sura, ninta, ninta-rece. Specia este un hibrid natural, aparut in Anglia cu o plasticitate ecologica mare, raspindita  in regiunile nordine ale Europei. Se cultiva aproape in toate tarile lumii.

Ceai : 3-4 g planta la o cana cu apa clocotita, se lasa 5 min si apoi se consuma cite 3 cani pe zi pentru tratarea infectiilor gastrointestinale, balonarilor abdominale, diareei, vomei.

Infuzie: 10g frunze uscate si maruntite se tin 5 minute in 20-25ml apa rece. Dupa imbibare ,se adauga 500ml apa clocotita si se infuzeaza intr-un vas acoperit 20-30minute. Consumata inainte de masa, are rol de crestere a apetitului, de evitat a arsurilor la stomac.


Obligeana
Numita si buciumas, calin, calm, calmena, calmuz, spiribana etc. Originala din Asia de Sud-Vest, este raspindita in toata emisfera nordica.Infloreste in lunile mai-iunie.

 Ceai : 1 lingurita rasa de radacina de obligeana se lasa peste noapte intr-un litru de apa. Dimineata se incalzeste si se strecoara. Se administreaza de 2-3 ori zilnic copiilor rahitici.

Infuzie : Se prepara din 15 grame radacini maruntite si 3-4 pahare cu apa. Se consuma cite 1/2-1/3 de pahar de 3 ori pe zi inainte de masa in tratarea tulburarilor digestive.





Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ghimbirul

Mierea diamant pentru tenul tau